Kip en Bimi® broccoli schotel met Durban kruiden

Kip en Bimi® broccoli schotel met Durban kruiden

Voor dit gerecht liet Zoe Adjonyoh zich door de keuken van Zuid-Afrika inspireren. Op een drukke werkdag of als je weinig tijd hebt, kan het moeilijk zijn om iets lekkers maken. Dit recept is dan een uitkomst, met soep uit blik als basis.

Zoe: “Dit is een gerecht voor de hele familie, in een mum van tijd staat er een romige en heerlijke maaltijd op tafel. Geef het gerecht een unieke twist door met een aromatische kruidenmix. Ik heb Dr. Farrimond’s Durban curry masala kruiden in dit recept gebruikt om de kipschotel nog lekkerder te maken!. Als je de kruidenmix hebt gemaakt, bewaar dan een deel.

Voorbereiding

30 minuten

Koken

1 uur

Serves

4

Voedingsinformatie per portie

  • kcal 480
  • Vet 31,2 g
  • Verzadigde vetzuren 10,2 g
  • Koolhydraten 11,8 g
  • Suikers 6,6 g
  • Vezels 5,7 g
  • Eiwit 37,1 g
  • Zout 1,4

Methode

  1. Verwarm de oven op 180°C/160°C hetelucht/gasstand 4.

  2. Maak de Durban masala kruidenmix: Bak de fenegriek, komijn, kardemom en korianderzaad met de kruidnagels en kaneel in een koekenpan op middelhoog vuur tot het een sterke geur afgeeft. Voeg de chili, cayennepeper en de gember toe.

    Gebruik 1½ eetlepel van de kruidenmix voor dit recept, bewaar de rest voor de volgende keer in een afgesloten bakje.

  3. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de kippenborst aan beide kanten goudbruin.

  4. Voeg de ui toe en bak lichtjes, voeg vervolgens de champignons en 1 eetlepel van de Durban kruidenmix toe. Roer de kip en de groenten goed door om zo de kruidenmix gelijkmatig te verdelen. Laat 2 tot 3 minuten bakken op middelhoog vuur. Doe er een scheutje wijn of sherry bij en laat het nog 4 tot 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en zet apart.

  5. Kook water en stoom de Bimi® broccoli tot het zacht is, ongeveer 3 tot 4 minuten.

  6. Combineer de ingrediënten uit de koekenpan met de gestoomde Bimi® broccoli in een ovenbestendige schaal.

  7. Mix de kippensoep met de overgebleven ½ eetlepel Durban kruidenmix in een aparte kom. Gebruik eventueel de mayonaise en giet het mengsel geleidelijk over de kip en de Bimi® broccoli in de ovenschotel.

  8. Maak de garnering: Voeg de gesmolten boter, de geraspte cheddar kaas, de knoflook en de bosui/rode ui samen. Verdeel het mengsel over de kip, strooi de amandelvlokken er als laatste over voor extra knapperigheid. Zet voor 30 minuten in de oven.

  9. Tip
    Speciaal voor grote eters, voeg 350 g gekookte pasta toe. Voeg de gekookte pasta aan ovenschaal toe (goed mengen met de andere ingrediënten) voordat je deze in de oven zet.