Smaakcombinaties

Gerechten hebben vaak meer dan twee hoofdingrediënten, maar door met een klein aantal ingrediënten te spelen en de subtiele eigenschappen te leren kennen, kun je veel creatiever worden in de keuken. Op deze manier kun je ook inschatten of iets lekker is voordat je het hebt geproefd, je moet er gewoon een beetje gevoel voor krijgen.

Hier zijn een paar interessante, misschien wel magische, combinaties die je gewoon moet proeven. Deze simpele recepten zijn gegeven, maar probeer je eigen variaties te maken.

Carrots On Bbq

1. Komijn en wortel

Komijnzaden brengen de authentieke Midden-Oosterse smaak op tafel. Eens geplet en geroosterd laten ze een heerlijke nootachtige smaak vrij. De pittigheid van de zaden voegt een verfijnde smaak toe aan de geroosterde wortel, wat de nadruk legt op de natuurlijke zoetheid. Voeg een klein beetje sinaasappelschil toe om het te laten karamelliseren en je gerecht is compleet.

Geroosterde wortel met komijn

Ingrediënten:

  • Wortel met komijn en sinaasappel
  • 400g babywortels
  • 1 klein bosje verse tijm
  • 1 mespuntje komijnzaden
  • Schil van 1 sinaasappel
  • Zout en peper om te kruiden

Je hebt ook een ovenschotel met deksel nodig

Was de tijmstengels in heet water (20 seconden). Verwijder de bladeren van de stengel zodra ze zijn afgekoeld. Doe de tijmbladeren, het komijnzaad en de sinaasappelschil met boter in de mixer.

Leg een vierkant stuk bakpapier van 30 centimeter op het werkblad en leg de boter in het midden. Vouw het bakpapier door de helft, en probeer met de boter een cirkel te maken. Pak de boter in het papier, en draai aan beide kanten totdat het op een cadeautje lijkt, laat het daarna in de koelkast staan.

Cooking Tip Sauces

2. Rozemarijn en Watermeloen

De bitterzoete groene bladeren van rozemarijn komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en hebben veel weg van dennennaalden, hebben een intense bloemachtige smaak en een geurig aroma. Het past heel goed bij geitenkaas en lamsvlees, maar vanwege de bloemachtige textuur past het ook goed bij zoete gerechten en fruit.

Voor het echte zomergevoel kun je rozemarijn combineren met watermeloen. Het zoete vruchtvlees van de meloen heeft een grasachtige ondertoon die goed gecombineerd kan worden met eucalyptuskarakter van rozemarijn. Deze Rozemarijn Watermeloen Limonade is perfect voor een dagje zonnen in de achtertuin.

Feta Cheese And Mint

3. Fetakaas met munt

Er zijn heel veel soorten smaken geitenkaas, van licht en citroenachtig tot sterk en machtig. Fetakaas heeft een unieke pittige en zoute smaak die van mild tot scherp kan gaan.

Het is enorm veelzijdig en past goed bij heel veel producten. Van de verwachte rode biet, komkommer en olijven tot gedurfde combinaties met koffie, chocola of framboos.

Voor een overheerlijke vegetarische traktatie bij een zomerse picknick raden wij fetakaas met mint, bieslook en zwarte peper in filodeegrolletjes aan. Heerlijk!

4. Bimi® broccoli en…

We zouden niet kunnen eindigen zonder onze goede vriend Bimi® broccoli te noemen. Een veelzijdige groente, waarvan de smaak bij gerechten over de hele wereld past, vooral in combinatie met zoute ingrediënten: van blauwe kaas uit de Engelse keuken, tot sojasaus en zwarte bonen in China, het is moeilijk om iets te vinden waar Bimi® broccoli niet bij past!

Een paar bijzonder goede combinaties zijn pinda, spek, ansjovis en chili, bekijk vooral hoe!