
Smaakcombinaties
- Share via Twitter
- Share via Facebook
- Share via Pinterest
-
Kopieer naar je klembord
Gerechten hebben vaak meer dan twee hoofdingrediënten, maar door met een klein aantal ingrediënten te spelen en de subtiele eigenschappen te leren kennen, kun je veel creatiever worden in de keuken. Op deze manier kun je ook inschatten of iets lekker is voordat je het hebt geproefd, je moet er gewoon een beetje gevoel voor krijgen.
Hier zijn een paar interessante, misschien wel magische, combinaties die je gewoon moet proeven. Deze simpele recepten zijn gegeven, maar probeer je eigen variaties te maken.
1. Komijn en wortel
Komijnzaden brengen de authentieke Midden-Oosterse smaak op tafel. Eens geplet en geroosterd laten ze een heerlijke nootachtige smaak vrij. De pittigheid van de zaden voegt een verfijnde smaak toe aan de geroosterde wortel, wat de nadruk legt op de natuurlijke zoetheid. Een van onze lekkerste recepten met komijn en wortel is wraps met falafel, Bimi® broccoli hummus. Of probeer de smaakcombinatie enkel met elkaar:
Geroosterde wortel met komijn
Ingrediënten:
- 400g babywortels
- 1 klein bosje verse tijm
- 1 mespuntje komijnzaden
- Schil van 1 sinaasappel
- Zout en peper om te kruiden
Je hebt ook een ovenschotel met deksel nodig
Was de tijmstengels in heet water (20 seconden). Verwijder de bladeren van de stengel zodra ze zijn afgekoeld. Doe de tijmbladeren, het komijnzaad en de sinaasappelschil met boter in de mixer.
Leg een vierkant stuk bakpapier van 30 centimeter op het werkblad en leg de boter in het midden. Vouw het bakpapier door de helft, en probeer met de boter een cirkel te maken. Pak de boter in het papier, en draai aan beide kanten totdat het op een cadeautje lijkt, laat het daarna in de koelkast staan.
2. Rozemarijn en watermeloen
De bitterzoete groene bladeren van rozemarijn komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De bladeren hebben veel weg van dennennaalden en een intense bloemachtige smaak en geurige aroma. Rozemarijn past heel goed bij geitenkaas en lamsvlees, maar vanwege de bloemachtige textuur past het ook goed bij zoete gerechten en fruit, zoals deze salade met Bimi® broccoli, feta en watermeloen.
Voor het echte zomergevoel kun je rozemarijn combineren met watermeloen. Het zoete vruchtvlees van de meloen heeft een grasachtige ondertoon die goed gecombineerd kan worden met eucalyptuskarakter van rozemarijn.
3. Fetakaas met munt
Er zijn heel veel soorten smaken geitenkaas, van licht en citroenachtig tot sterk en machtig. Fetakaas heeft een unieke pittige en zoute smaak die van mild tot scherp kan gaan. Het is enorm veelzijdig en past goed bij heel veel producten. Van de verwachte rode biet, komkommer en olijven tot gedurfde combinaties met koffie, chocola of framboos.
Voor een overheerlijke vegetarische traktatie raden wij onze harissa rijstschotel met Bimi® broccoli, feta en munt aan.
4. Bimi® broccoli en…
We zouden niet kunnen eindigen zonder onze goede vriend Bimi® broccoli te noemen. Een veelzijdige groente, waarvan de smaak bij gerechten over de hele wereld past. Vooral in combinatie met zoute ingrediënten: van blauwe kaas uit de Engelse keuken, tot sojasaus en zwarte bonen in China. Het is moeilijk om iets te vinden waar Bimi® broccoli niet bij past!
Een paar bijzonder goede combinaties zijn Bimi® broccoli met soja, pinda's, spek en chili. Bekijk onze recepten met Bimi® broccoli!